Először is tisztáznunk kell egy fontos tényt:

A KOZMETIKAI SZALONOKBAN, VAGY ORVOSI RENDELŐBEN UGYAN, DE NEM MEGFELELŐ HATÓANYAGGAL VÉGZETT MEZOTERÁPIA NEM KEVERENDŐ ÖSSZE AZ INJEKCIÓS ZSÍRSEJTRONCSOLÁSSAL, AHHOZ SEMMI KÖZE!

Jelenleg az orvostudomány 2 eljárást ismer a zsírszövet biztonságos és végleges eltávolítására, azaz roncsolására. Az egyik, már évtizedek óta ismert módszer a plasztikai sebészeti zsírleszívás, a másik pedig az injekciós zsírsejtroncsolás. A zsírleszívás lényege tulajdonképpen műtéti technikával az adott zsírpárna MECHANIKAI úton történő roncsolása majd eltávolítása.

Ezzel szemben az injekciós zsírsejtroncsolás BIOKÉMIAI úton működik. Ilyenkor a kezelés során egy apró hajszálvékony tűvel a zsírsejteket elpusztító epesav tartalmú hatóanyagot adunk, mely elroncsolja a kezelt zsírszövetet, legyen az akár közönséges hasi úszógumi, toka, felkaron, combon kialakult megvastagodás, vagy egy durva narancsbőr.

Fenti orvosi eljárások mellett igen elterjedtek a kozmetikai szalonokban végzett, magukat "zsírbontónak" nevező technikák. Ezek a nagyjából a következők:

 • ultrahangos "zsírbontás"
 • elektromos "zsírbontás"
 • rádiohullámos "zsírbontás"
 • infrahullámos "zsírbontás"
 • egyéb kütyüvel történő "zsírbontás", "zsírolvasztás","zsírtörés", és a személyes kedvencem: a "ZSÍRROBBANTÁS" !
 • zsírtörő masszázs
 • nyirokmasszázs, vákuumkezelés
 • test tekercselés
 • hypoxy trainer
 • különféle kenőcsök (pl. coffein, kapszaicin)
 • mezoterápia koffeinnel, vitaminnal, hyaluronsavval !
 • tű nélküli, illetve lézeres mezoterápia

Ezen kezelések közös biológiai alapelve, hogy a zsírszövetet alkotó zsírsejtek NAGYSÁGÁT próbálják meg csökkenteni több-kevesebb sikerrel. A kozmetikai eljárások során a zsírsejtek anyagcseréjét olyan irányban vélik befolyásolni, hogy azok a felhalmozott zsírmolekuláiktól megszabaduljanak. Ezeket a típusú kezeléseket a végtelenségig lehet ismételni, hiszen a mesterségesen kiéheztetett, "kipréselt" zsírsejtek a kezelés után egy bizonyos idővel (akár már napokkal-hetekkel) ismét felszívhatják magukat, meghíznak eredeti nagyságukra. Összességében elmondható, hogy ezekre a típusú "zsírkezelésekre" egy fillért sem érdemes kiadni, hiszen a közép-hosszútávú eredményessége gyakorlatilag a NULLÁVAL egyenlő.

Sajnos a magyarországi kozmetikai, és orvosi szalonokban is (!) végzett mezoterápiás kezelések zömére igaz, hogy szakmailag teljesen értelmetlen, értelmezhetetlen hatóanyagokat juttatnak be a zsírszövetbe bizonytalan céllal. Ezen stúdiók egyik kedvelt anyaga a narancsbőr kezelésnél például a hyaluronsav, illetve a koffein, valamint vitaminok. A hyaluronsav nem más, mint a bőrben is megtalálható nagy molekulasúlyú polyszacharid, mely kiválóan alkalmas a mélyráncok korrekciójára, illetve a bőr víztartalmának fokozására. De semmi keresnivalója sincs a narancsbőr kezelésnél természetesen. A koffein valóban fokozza a zsírsejtekben tárolt trigliceridből a zsírsav felszabadulását egy enzimatikus út aktiválásával, de semmi esetre sem "a koffein zsírbontó molekula, mely indirekt módon növeli a trigliceridek bomlását a zsírsavakban", mint "neves" centrum oldalán is olvasható, a "lerakódott" zsírsejtek misztikus jelenségéről nem is beszélve...

Alapelvénél fogva tehát lényegesen hatékonyabb orvosi technika, amikor is a zsírsejtmembránt feloldó, így ezáltal a sejtet elpusztító epesavtartalmú hatóanyagot adunk az injekciós kezeléssel. Szövettannal alátámasztott tudományosvizsgálat igazolta, hogy a szúrásokat követő hetekben olyan események zajlanak (akut gyulladás, direkt sejtmembrán lízis, programozott sejthalál stb.), ami során a zsírsejtek szétroncsolódnak, számuk egyre csökken. Mivel a zsírsejtek nem képesek szaporodni, amit így elpusztítunk az végleges, örökre roncsolt marad. Tapasztalatom szerint az esetek döntő többségében 3-4 kezelés elég egy problémás terület megoldásában. Az eljárás egyébkén korlátozottan alkalmas a lipomák (zsirmirigyek) összezsugorítására is. Injekciós zsírsejtroncsoló kezeléssel a meglévő lipomák kb. 30-50%-a eltüntethető, ezzel hatékony alternatívát nyújtva a sebészeti (gyakran hegesedéssel) járó eltávolítással szemben.

A narancsbőr, vagy cellulit (és nem cellulitis kedves kozmetikusok!) kezelés orvosi mezoterápiás módszere teljesen megegyezik a zsíroldáséval. Gyakran tapasztalom, hogy a narancsbőrt, mint jelenséget kozmetikai körökben, bizonyos orvosi fórumokon, neten, "szaklapokban" már-már misztikus jelenségnek vélik. Beszélnek itt "salakanyagról", lerakódott (???) zsírsejtekről, nyirokpangásról, laza kötőszövetről, sűrű kötőszövetről (nem tudják eldönteni), méreganyagokról, kevés folyadékbevitelről, sok folyadékbevitelről stb. stb. stb. Ezen városi legendák alapja nyilvánvalóan az egyszerű tény, hogy jelenleg a kozmetikai szalonokban és néhány orvoskolléga által is alkalmazott és hozzáférhető kezelések a lap elején leírtak értelmében közép és hosszútávon TELJESSÉGGEL HATÁSTALANOK. A narancsbőr neve ugyanis nem más, mint "ginoid lipodisztrófia", ami nagyon nyers fordításban nőies típusú zsírszövet deformációnak fordítható. Itt is tehát elzsírosodásról van szó, de ebben az esetben a zsírsejtek csoportjai kötőszöveti hálózatba préselődnek, és kitüremkednek a bőr felé. Mivel folyamatos feszülés alatt állnak, a vénás elvezetés nem a legjobb, ödémásodnak, púposodnak, és ez látható a felszínen. Tehát a megoldás nem a "salakanyagok", vizenyő, "méreganyagok", kötőszövet stb. felől közelítendő meg, a végső cél a kiváltó ok, a zsírsejtek elpusztítása!

Itt jegyezném meg szintén kedves kozmetikusok, illetve egyes orvos(?)kollégák hogy az emberi testben zsírmolekula a széklettel, illetve vizelettel NEM ÜRÜL!!! Amennyiben Önök közül bárki is ilyesmit tapasztalna magán, azonnal keresse fel nephrologusát, illetve gastroenterologusát, mivel súlyos vese, vagy hasnyálmirigy elégtelenségben szenved, ami azonnali kórházi kezelést igényel!

A fentiek alapján az olvasó számára már nyilvánvalóvá válhatott, hogy a zsírsejtroncsoló kezelések ( vagyis a zsírleszívás és az oldalon taglalt injekciós zsírsejtroncsolás ) NEM alkalmasak testtömeg csökkentésre!

A kezelés célja és lehetősége a normál súlyú, vagy enyhén túlsúlyos páciensek "utolsó" 2-3 liternyi zsírszövettől történőmegszabadítása. Egy 90-100 kilós embernél 2 liter eltávolítása semmit nem jelent, de egy 60 kilósnál rendkívül látványos segítséget nyújthat! A kozmetikai kezelések testtömeg csökkentő hatására inkább nem vesztegetném a billentyűzetet...

Testtömeg csökkentés csak és kizárólag életmódváltással, a szénhidrátbevitel csökkentésével, és a rendszeres testmozgás beiktatásával lehetséges. Csodák nincsenek!

Az injekciós zsírsejtroncsoló narancsbőr kezelésnél a tű 4mm hosszú, szemben a "közönséges" zsírpárnák kezelésénél alkalmazott 12 mm-es tűnél. Itt az alkalmazott szúrások száma több, mivel diffúzabban kell eloszlatni a hatóanyagot a bőr alá. Az esetek többségében a második-harmadik kezelés után már látványos javulás tapasztalható, 2-3 kezelés egy átlagos narancsbőrt teljesen eltüntethet. Az ugyanazon felületen alkalmazott kezelések közt legalább 1,5-2 hónap szünetet kell tartani, természetesen ezalatt más régió kezelhető. Az eljárás biológiailag végleges, ugyanis az emberi test zsírsejtjei nem tudnak szaporodni. Az elroncsolt narancsbőr örökre sima marad. A mai napig több ezer narancsbőr kezelést végeztem. A páciensek 90-95% -ban látványosan eltüntethető egy szokványos, átlagos, hármas stádiumú narancsbőr!

Általánosságban elmondható, hogy az injekciós zsírsejtroncsolás hatékonysága magas, közel 90-95%, de a konkrét, 100%-os eredményre nincs garancia, a valós eredmények egyéntől függően eltérőek lehetnek! Természetesen, mint minden kezelésnél, itt is előfordulhat, hogy egy esetet nem lehet megoldani, esetenként például nem a zsírszövet, hanem például egy lógó bőr, egy kötőszövetesebb struktúra, vagy egyéb szituációk felelősek a deformációért! A kezelés előtti megbeszélésnél ezek jó eséllyel felmérhetőek, meg lehet tervezni mire számítsunk egy adott szituációban, van-e értelme egyáltalán belekezdeni a zsírsejtroncsolásba, vagy nincs.